Peeters maakt 100.000 euro vrij voor zuiver water

Vlaams minister van Leefmilieu Kris Peeters (CD&V) maakt dit jaar 100.000 euro vrij voor cofinanciering in het zuiden en als investering in het kenniscentrum van het Vlaams Partnerschap Water voor Ontwikkeling (VPWvO). Een en ander kadert in de VN-Millenniumdoelstelling om tegen 2015 het aantal mensen dat geen toegang heeft tot zuiver water met de helft te verminderen.

Belga

Sinds 1993 hebben de Verenigde Naties 22 maart uitgeroepen tot Wereldwaterdag. De dag dient om iedereen eraan te herinneren hoe belangrijk water wel is. Intussen heeft Vlaanderen zich ingeschreven in de VN-Millenniumdoelstelling inzake veilig drinkwater en de doelstelling inzake "sanitatie" (sanitaire voorzieningen en waterzuivering).

Om de vooropgestelde doelstellingen wereldwijd te halen, moeten vanaf vandaag tot in 2015 220.000 mensen per dag toegang krijgen tot drinkbaar water en 450.000 mensen per dag van sanitatie voorzien worden. In een mededeling roept minister Peeters dinsdag alle betrokkenen uit de ngo's, de privésector, de academische wereld en de overheid op verder te werken aan het doel.

Het VPWvO werd een jaar geleden opgericht als samenwerkingsverband met als concrete leuze "Zes miljoen Vlamingen helpen tegen 2015 zes miljoen mensen in derdewereldlanden aan zuiver water en degelijke sanitatie". Bedoeling is dat het daartoe voldoende partners verzamelt en hen ertoe aanzet middelen vrij te maken en op de juiste plaats te laten terechtkomen.