Tuberculose doodt jaarlijks nog 2 miljoen mensen

Jaarlijks worden er nog steeds negen miljoen mensen getroffen door tuberculose. Twee miljoen van hen sterven aan de gevolgen van de ziekte. Toch kan tbc genezen worden.

Belga

Het probleem ligt volgens de internationale medische organisatie Artsen Zonder Grenzen (AZG) vooral bij het gebrek aan eenvoudige en snelle opsporingsmethodes in ontwikkelingslanden. De huidige speekseltest werd ruim honderd jaar geleden ontwikkeld en spoort slechts de helft van de tbc-gevallen op.

Tbc is een bacteriële infectie die meestal de longen aantast, maar ook andere lichaamsdelen kan infecteren. "Een speekseltest laat enkel toe tbc in de longen op te sporen, maar zo worden slechts 40 tot 65 procent van de gevallen ontdekt. Bovendien vinden kinderen het moeilijk om fluimen op te hoesten. En ook bij HIV-patiënten is de speekseltest niet betrouwbaar", stelt Bart Janssens van AZG.

HIV-patiënten hebben een verzwakt immuunsysteem en zijn bijzonder vatbaar voor tuberculose. Tbc is zo de belangrijkste doodsoorzaak bij HIV-patiënten. Deze patiënten kunnen worden behandeld, maar die behandeling is erg omslachtig, stelt AZG. "De tbc-behandeling en de HIV-behandeling interageren en zorgen voor heel wat ongewenste neveneffecten zoals leverproblemen of allergische reacties. Los daarvan moet een HIV-patiënt met tbc maar liefst 13 tot 26 pillen per dag slikken. In ontwikkelingslanden is dat niet altijd evident", weet Gilles Van Cutsem die in Zuid-Afrika werkt met HIV-patiënten.

Artsen Zonder Grenzen behandelde in 2004 duizenden tbc-patiënten in 50 projecten gespreid over 24 landen. "Onze doelstellingen zijn vooral meer naar de patiënten trekken. Sommige dorpen of gebieden liggen immers zo afgelegen dat het voor patiënten moeilijk is om dagelijks naar onze medische centra af te zakken voor hun behandeling. We willen ook hoger opgeleid personeel inschakelen in de dorpen en de ziekte beter bekendmaken onder de mensen zodat ze zelf de symptomen herkennen", aldus nog Bart Janssens die voor AZG naar Cambodja trok.

Toch meent de organisatie dat alle inspanningen tevergeefs zullen blijken als laboratoria wereldwijd geen werk maken van een eenvoudige en snelle tbc-test. AZG neemt deel aan de ontwikkeling van nieuwe tests, maar pleit voor nog meer onderzoek. De meeste inspanningen op dit vlak concentreren zich nu nog al te vaak op de modernste technologieën en dus op de westerse markt. "We hebben een test nodig die eenvoudig is en bijna onmiddellijk resultaten oplevert. Bovendien moet ze door elke laborant, verpleegkundige of gezondheidswerker gebruikt kunnen worden, zelfs wanneer er geen laboratorium beschikbaar is", aldus nog AZG.