Europa gaat samen met India naar de Maan

Europa gaat meewerken aan de eerste Indiase missie naar onze Maan, zo heeft het Europese ruimtevaartbureau ESA maandag meegedeeld.

Belga

De Raad van ESA heeft unaniem een "historische" overeenkomst met het Indiase ruimtevaartbureau ISO goedgekeurd om deel te nemen aan de Chandrayaan-1, de eerste Indiase sonde die de natuurlijke satelliet van de Aarde gaat onderzoeken. Het is ook de eerste planetaire missie die de ISRO op het getouw zet. ESA gaat zorgen voor drie instrumenten, en de hardware voor een vierde. In ruil zullen de data van de instrumenten ook onmiddellijk toegankelijk zijn voor vorsers van de lidstaten van ESA, waaronder dus ook België.

De betrokken instrumenten zijn identiek aan apparaten op de Smart-1, een Europese (onbemande) sonde die reeds sinds november rond de Maan wentelt en die enkele weken geleden aan haar wetenschappelijke observaties is begonnen. De Chandryaan-1 gaat 1,05 ton wegen en wordt in 2007 of 2008 met een Indiase PSLV draagraket gelanceerd. Het is hetzelfde rakettype dat ook de allereerste Belgische satelliet, de Proba, in de ruimte heeft geslingerd.