Hacer Düzgün haalt hoogst aantal stemmen Moslimraad

Het is nu officieel: Hacer Düzgün, de 29-jarige theologe uit Maasmechelen, heeft de meeste stemmen gehaald van heel België. In Limburg was het succes van de verkiezingen van de Moslimraad, de officiële spreekbuis van de islam in ons land, het grootst. 10.700 moslims zijn hier gaan stemmen, en dat is zelfs meer dan in Brussel, waar er veel meer wonen.

jforier

Ook de opkomst is in Limburg het hoogst. 76 procent van de ingeschreven kiezers is hier zondag naar de stembus getrokken. Het gemiddelde voor heel België ligt op 63 procent, of 45.000 van de 70.000 geregistreerden. Door dat hoge aantal inschrijvingen had Limburg recht op 10 à 11 van de 68 zetels. Maar aangezien er maar zes kandidaten van Turkse afkomst en één van Marokkaanse origine naar een zitje in de Moslimraad dongen, hebben we dus zetels over. “Onze extra stemmen zijn naar Antwerpen en naar Vlaams-Brabant gegaan. In Antwerpen zetelen nu drie Turken dankzij onze stemmen, en in Vlaams-Brabant ook nog één”, zegt Engin Özdemir, voorzitter van de Limburgse commissie die het gros van de Turkse moskeeën en verenigingen groepeert.

De score van de Limburgse kandidaten ziet er als volgt uit: Hacer Düzgün 3.640 stemmen, Bahri Kizmaz 1.949, Mouloud Kalaai 1.606, Erkan Konak 1.139, Mehmet Üstün 929, Hakan Celiköz 760 en Ilhan Kaya 524. Die zijn dus allemaal verkozen. De moslimraad op zich zal er trouwens helemaal anders uitzien dan vorige keer. Toen waren de zetels verdeeld op basis van het aantal moslims van Turkse of Marokkaanse origine dat in België woont. Nu is dat dus op basis van het aantal inschrijvingen, en dat geeft een heel andere verdeling. De moslims van Turkse origine hebben nu 40 van de 68 zetels, de Marokkanen 20. Twee zetels gaan naar bekeerde Belgen en zes naar moslims van andere nationaliteiten zoals Irakezen, Pa-kistani enzovoorts. In de vorige Moslimraad hadden de Marokkanen nog de meerderheid. Ze hadden toen 27 zetels, de Turken 17, de bekeerden 12 en de moslims van andere origine ook 12. In het totaal zullen vijf vrouwen in de moslimraad zetelen.