Oude Stad afgesplitst van openluchtmuseum Bokrijk

“Elk museum in Vlaanderen dat het moeilijk heeft, is in Bokrijk komen aankloppen om zijn collectie in de Oude Stad onder te brengen. Maar wat elders niet goed loopt, zal het hier ook niet doen. We hebben alle voorstellen rustig onderzocht en altijd hetzelfde moeten vaststellen.”

jforier

Gedeputeerde voor Toerisme Sylvain Sleypen heeft na twintig jaar discussie over de Oude Stad eindelijk de knoop doorgehakt: er komt geen groot project in de 17 herenhuizen. De wirwar van trappen en kleine kamers is overigens niet functioneel in te vullen, zelfs niet met kunstenaars. “Wijlen gouverneur Roppe heeft een denkfout gemaakt”, zegt Sleypen. “Kunst koppelen aan een stad, dat gaat, maar een stad neerpoten tussen de bomen op de boerenbuiten, dat werkt niet.”

De Oude Stad mag in het nieuwe seizoen, dat dit weekend van start gaat, alvast weer functioneren als decor van het openluchtmuseum. “Bedrijven kunnen de site afhuren voor allerlei activiteiten als familiedagen, presentaties of personeelsfeesten. Er zal opnieuw een tent worden opgesteld voor 2.000 mensen.

In de toekomst gaan we de Oude Stad wellicht volledig afsplitsen van het openluchtmuseum, maar we zullen ze ter beschikking blijven stellen van bedrijven en groepen.” De huizen zelf, waarvan alleen de benedenverdiepingen gebruikt worden, zijn water- en winddicht en kunnen nog zeker een tiental jaar zonder grote restauratiekosten de tand des tijds doorstaan.