Sint-Niklaas haalt Guiness-record met grootste paasei

Op de Grote Markt in het Oost-Vlaamse Sint-Niklaas staat momenteel het grootste paasei ooit. Dat heeft de jury van Guinness World Records bevestigd.

Belga

In samenwerking met de stad en het Waasland Shopping Center belegde chocoladefabrikant Guylian, bekend voor zijn chocolade zeevruchten, een eivormige constructie met liefst 50.000 repen.

Het ei meet 8,32 meter bij 6,39 meter en klopt daarmee het record dat op 4 april 1996 werd gevestigd in Kwazulu-Natal, Zuid-Afrika. Daar werd een ei gebouwd van 7,65 meter hoog. Aan het Sint-Niklase paasei hebben 26 meester-chocolatiers van Guylian samen 525 uren gewerkt. Er was 1.950 kilo chocolade voor nodig.

Rond het paasei werd een decor gebouwd met een paasweide en een paasboerderij. "Het is niet de bedoeling dit ei op te eten", zo zei schepen Urbain Vercauteren. "Dinsdag wordt het afgebroken en ik denk niet dat het ei na een week nog geschikt is voor consumptie."

De kinderen die zaterdag komen opdagen voor het paasfeest op de Grote Markt, krijgen in ruil voor een ingekleurde tekening van het ei wel een reep chocolade cadeau van Guylian. Voorts zijn er donderdag en vrijdag evenementen gepland voor schoolkinderen, zoals de tentoonstelling in de "paasboerderij" op de Grote Markt, waar het proces van boon tot reep uit de doeken wordt gedaan.

Zondag en maandag wordt er verder gefeest. Hoogtepunt op zondag wordt het eerste ballonevenement op de nieuwe Grote Markt vanaf 18 uur. Dinsdag wordt het ei afgebroken, want donderdag wordt er op die plaats de eerste marktdag sinds de heraanleg van de Grote Markt gehouden.

Aangeboden door onze partners