Australisch blad looft 1,25 miljoen uit voor levende buidelwolf

Het Australische weekblad The Bulletin heeft een beloning van 1,25 miljoen Australische dollar (750.000 euro) uitgeloofd voor degene die het bewijs levert dat er nog een Tasmaanse buidelwolf rondloopt in Australië.

AP Ned

Van de op een hond lijkende buidelwolf, die om zijn strepen ook wel Tasmaanse Tijger wordt genoemd, wordt aangenomen dat hij al zeventig jaar is uitgestorven, maar ieder jaar beweren weer mensen dat ze het dier ergens in Australië hebben gezien.

Hoofdredacteur van The Bulletin Gary Linnell zei met de beloning eindelijk een einde te willen maken aan een van de langst lopende mysteries van Australië. De laatste buidelwolf zou in 1936 in gevangenschap zijn gestorven nadat Europese kolonisten zijn soortgenoten in hoog tempo hadden uitgemoord. Hoewel het dier oorspronkelijk overal in Australië te vinden was, leefden de laatsten op het eiland Tasmanië, vanwaar zijn naam.

De afgelopen decennia hebben honderden mensen beweerd een buidelwolf te hebben gezien. De laatste keer ging het om een Duitse toerist die het dier bij een meer op Tasmanië had gefotografeerd. Experts vonden de foto's er geloofwaardig uitzien, maar plaatsten er de kanttekening bij dat ze met een digitale camera waren gemaakt, wat vervalsing makkelijk maakt.

Linnell eist voor het uitbetalen van de beloning bewijs van het bestaan van een levend en gezond dier. Het oordeel van een commissie van experts en DNA-onderzoek moeten uiteindelijk de doorslag geven.