België koploper in bescherming kleine beleggers

Kleine beleggers zijn het best af in België, want ons land is de koploper wat de bescherming van die kleine beleggers betreft. Dat meldt de Tijd, die zich daarvoor baseert op een studie van Deminor, het juridische kantoor dat gespecialiseerd is in de belangen van minderheidsaandeelhouders. Alleen in België geldt altijd het principe dat elk aandeel één stemrecht vertegenwoordigt.

Belga

Dankzij deze maatregel genieten kleine beleggers een goede bescherming. In Nederland, waar talrijke constructies bestaan die de grote aandeelhouders meer zeggenschap geven, is de aandeelhoudersdemocratie het kleinst. In totaal overtreedt een derde van de 300 grootste bedrijven het basisprincipe dat elk aandeel hetzelfde recht geeft om te stemmen op algemene vergaderingen.

Enkel dat principe kan volgens Jean-Nicolas Caprasse, partner bij Deminor, "een maximale bescherming en zeggenschap voor de kleine beleggers garanderen". Het bureau onderzocht in opdracht van de Vereniging van Britse Verzekeraars de kapitaalstructuur van de grootste 300 Europese bedrijven.