Toekomst van Tongerse bedrijf Exel Logistics blijft onzeker

De directie van het logistieke bedrijf Exel Logistics in Tongeren kan de werknemers slechts werkzekerheid op korte termijn garanderen.

Belga

Het behoud van de tewerkstelling in de Tongerse vestiging van Exel Logistics, met hoofdzetel in Mechelen, zal afhangen van het al dan niet vinden van nieuwe klanten, zo heeft de directie woensdag tijdens een ondernemingsraad aan de vakbonden laten weten. De vakbonden hadden zelf om de bijeenroeping van de ondernemingsraad gevraagd omdat ze meer duidelijkheid over de toekomst van het bedrijf wilden krijgen. Ze vroegen de directie onder meer uitleg omtrent het huurcontract met de logistieke Groep Prologis. Dat liep normaliter in augustus van dit jaar af. De directie gaf woensdag evenwel te kennen dat het huurcontract met een jaar verlengd werd.

Exel Logistics beheert sinds 2000 ook de voorraden van de Canadese producent van kantoormaterialen Lanier. Een aantal van de activiteiten van Lanier zijn inmiddels overgenomen door Ricoh en ook dit baart de bonden zorgen, temeer omdat Ricoh te kennen heeft gegeven dat het zijn logistieke activiteiten in Bergen-Op-Zoom wil concentreren.

De directie kon woensdag enkel kwijt dat er op dit ogenblik nog geen sprake van een personeelsafbouw is, en dat er alles aan gedaan zal worden om de tewerkstelling te behouden door nieuwe klanten aan te trekken. Indien er dan toch jobs moeten verdwijnen, zal de directie zoveel mogelijk mensen naar andere vestigingen van Exel Logistics proberen overplaatsen. "Een garantie omtrent werkzekerheid op lange termijn kon de directie woensdag niet geven. Alles zal afhangen van het feit of er al dan niet nieuwe klanten gevonden worden", zo zegt Vanhout.

In de loop van volgende week staan nog een aantal gesprekken tussen de directie van Logistics en Lanier op het programma. De integratie van Lanier in Ricoh wordt gespreid van april dit jaar tot maart volgend jaar. De bonden plannen voorlopig geen acties om de toekomst van het bedrijf niet op het spel te zetten. Bij Exel Logistics in Tongeren werken zo'n 70 mensen.