Textielindustrie: 1.500 jobs minder

De werkgelegenheid in de Belgische textielindustrie is in 2004 verder blijven afnemen. In de textielindustrie werken nu 36.000 mensen, dat is een daling met 4 pct of 1.500 banen in vergelijking met 2003. Dat heeft beroepsorganisatie Febeltex woensdag gezegd. Het sectoroverleg verloopt moeilijk.

Belga

Op twee jaar tijd was er een daling met 10 pct van de werkgelegenheid. De werkloosheidsgraad in de textielsector steeg van 9,9 pct in 2002 tot 15,5 pct in september 2004. Voorzitter Jean-Baptiste Santens wees op de hoge loonkost in België. De uurloonkost van de Belgische textielindustrie is met 23,4 euro op Zwitserland (27 euro) na de hoogste ter wereld. De loonkostenhandicap tegenover de buurlanden bedraagt 14 pct. Wat de werkgelegenheid voor de komende jaren betreft, zei Santens dat als de Belgische textielindustrie erin slaagt competitief te blijven, die werkgelegenheid constant zal blijven of licht zal dalen. "Spectaculaire dalingen" zullen er niet zijn als de omgevingsfactoren goed blijven, aldus Santens. Overigens doet de industrie het met minder dan een derde van de werknemers die dertig jaar geleden aan de slag waren.

Over het sectoroverleg wou Febeltex weinig kwijt. Het is volop bezig en "verloopt moeizaam". Een loonnorm van 4,5 pct is voor Febeltex te hoog. "Onze bedrijven kunnen dat niet aan, het zou jobs kosten", aldus de beroepsfederatie.