Voetbal - Jose Mourinho kan publicatie biografie niet verhinderen

Jose Mourinho, de Portugese trainer van de Engelse topclub Chelsea, is maandag in beroep door Portugese rechtbank in het ongelijk gesteld in zijn poging om de publicatie van een biografie te verhinderen.

Belga

"Publieke figuren moeten met belangstelling in de media kunnen omgaan in haar beste en slechtste vormen", zou de rechter volgens het dagblad 24 Horas verklaard hebben. "De biografie is een ode aan de persoonlijkheid van Jose Mourinho en kan dus niet als een aanval op diens eer worden beschouwd", zo luidt het.

Jose Mourinho wilde de publicatie van "Jose Mourinho, de overwinnaar" verbieden omdat er bepaalde passages over zijn privé-leven in voorkomen. De auteur van het boek, Joel Neto, heeft het onder andere over de doodsbedreigingen die Mourinho zou gekregen hebben in een zaak over echtelijke ontrouw. Neto noemt de beslissing van de rechter "een overwinning voor de persvrijheid".

Jose Mourinho kwam maandag nog uitgebreid in de media nadat de Europese Voetbalbond (Uefa) aankondigde dat het een disciplinair onderzoek opent tegen de trainer en diens club Chelsea omdat die het voetbal "in diskrediet" zouden hebben gebracht na de heenwedstrijd in de achtste finales van de Champions League tussen Barcelona en Chelsea (2-1) op 23 februari.