Patrick Kluivert heeft genoeg van Oranje

Patrick Kluivert, spits van Newcastle United, verzaakt aan de Nederlandse nationale ploeg indien hij zou worden opgeroepen. Dat verklaarde hij maandag aan het dagblad Journal of Newcastle.

Belga

"Als ik eerlijk ben, denk ik niet dat ik een selectie zou aanvaarden", aldus de 28-jarige spits, die voor de Nederlandse nationale ploeg 40 doelpunten in 79 wedstrijden scoorde. Tweemaal ging hij met Oranje ten onder in de strafschoppenreeks van een halve finale tijdens een groot toernooi (op het WK '98 tegen Brazilië, en tijdens Euro 2000 tegen Italië).

"Het stoort mij niet meer of ik al dan niet word opgeroepen. Dat hoofdstuk in mijn leven is waarschijnlijk afgesloten." De donkere aanvaller werd door bondscoach Dick Advocaat opgenomen in de Nederlandse selectie voor Euro 2004 in Portugal maar kwam er niet aan spelen toe. Advocaat verkoos toen Ruud van Nistelrooy (Manchester United) en Roy Makaay (Bayern München) als Nederlandse speerpunten.

"Het enig wat me nog interessert is Newcastle United en goed spelen met die club. Ik ben hier gelukkig, zowel op als naast het veld", aldus Kluivert, die vorige zomer van Barcelona overkwam. Kluivert werd wereldberoemd toen hij in 1995 als 18-jarige voor Ajax enkele minuten voor het einde van de reguliere speeltijd het enige doelpunt scoorde in de finale van de Champions League tegen AC Milaan.