Vijf doden bij schermutseling tussen Iraakse politie en Iraakse soldaten

De Iraakse politie heeft donderdag per abuis geschoten op Iraakse soldaten. Bij het vuurgevecht dat daarop uitbrak kwamen drie soldaten en twee politieagenten om het leven en vielen acht gewonden.

AP Ned

Het incident deed zich voor in de Noord-Iraakse stad Rabia, 125 kilometer ten westen van Mosoel. De soldaten waren in burger, maar droegen wel wapens. Daardoor werden de politieagenten op het verkeerde been gezet, zei politiechef Ahmed Mohammed Khalaf.

In Fallujah, een voormalig rebellenbolwerk ten westen van Bagdad, kondigde de politie donderdagmiddag onverwacht een uitgaansverbod af. Ook werden verkeerscontroles ingesteld en auto's doorzocht. De reden was niet bekend. Inwoners zeiden dat de politie in de noordelijke wijk Jolan in vuurgevecht was geraakt met gewapende mannen en dat Iraakse troepen later huizen binnenvielen en jonge mannen naar buiten haalden.

In Bagdad gingen enkele honderden medewerkers van de elektriciteitsvoorziening de straat op om te protesteren tegen de vele aanslagen op hun sector.