Amerikaans Hooggerechtshof weigert zaak-Schiavo te behandelen

Het federale Hooggerechtshof in de VS heeft donderdag geweigerd de zaak te behandelen van de hersendode Terri Schiavo.

Belga

BR> Dat is een streep door de rekening van de ouders van Schiavo. Zij willen dat de kunstmatige voeding van hun dochter heropgestart wordt.

Zonder verdere uitleg stelde het Hooggerechtshof dat het weigert om de uitspraak van districtsrechter George Greer vorige vrijdag in Florida op te schorten. Hij had geoordeeld dat de kunstmatige voeding van Schiavo moest worden weggenomen. Woensdag ging het federaal Hof van Beroep in Atlanta (Georgia) tot twee keer toe niet in op de vraag van Bobby en Mary Schindler om hun 41-jarige dochter opnieuw aan de sonde te leggen. Daarop klopten de ouders weer aan bij het federale Hooggerechtshof dat al drie keer had geweigerd in de zaak tussen te komen.

De ouders moeten nu hun hoop stellen op de rechtbank van de staat Florida. Daar hebben de sociale diensten van Florida opnieuw een verzoek ingediend om tussen te komen en de kunstmatige voeding herop te starten. Districtsrechter George Greer moet zich dus weer over de zaak buigen en uitmaken of Terri Schiavo onder hoede van de staat kan worden genomen. Zijn uitspraak wordt donderdag in de vooravond verwacht.

Het was gouverneur Jeb Bush die er woensdag op wees dat een neuroloog had vastgesteld dat er misschien een "foute diagnose" was gemaakt bij Schiavo. Zij zou in tegenstelling tot vroegere diagnoses toch nog "minimaal bij bewustzijn" zijn.

Terri Schiavo ligt al vijftien jaar in een waakcoma. Haar echtgenoot Michael wil haar laten sterven. Haar ouders verzetten zich daartegen. Rond de zaak is de afgelopen weken een politiek circus en dito juridisch steekspel ontstaan.