Zes doden bij nieuw immigratiedrama op Sicilië

Ten minste zes clandestiene immigranten zijn donderdag gestorven in de straat van Sicilië, ter hoogte van Ragusa, toen ze al zwemmend probeerden Italië te bereiken.

Belga

Zes overlevenden werden onderschept. Dat meldden de lokale autoriteiten.

Volgens de havenmeester van Pozzalo hebben redders zes lijken, vermoedelijk Chinezen, gevonden aan de zuidkust van Sicilië. Uit de eerste getuigenissen van de overlevende vluchtelingen zouden 15 personen onderweg zijn naar de Italiaanse kust.

Op ongeveer 30 kilometer van de kust werden ze verplicht om in het water te springen. De mensensmokkelaars hadden waarschijnlijk schrik dat ze onderschept zouden worden als ze in Italiaanse waters kwamen.

Een Turkse schip, de Cigdem, waarschuwde de Siciliaanse autoriteiten dat er schipbreukelingen in de zee zwommen. De bemanning probeerde ze te helpen, maar dat mislukte. De Siciliaanse politie heeft motorboten, helikopters en een sleepboot ingezet voor de zoektocht naar overlevenden.

Aan de Siciliaanse kust speelden zich al verschillende drama's af met clandestiene immigranten. Op 10 juli 2001 stierven 5 mensen en tussen 22 en 24 september 2004 werden 12 lichamen uit het water gehaald.

In beide gevallen bleek dat de vluchtelingen, ook al konden ze niet zwemmen, overboord waren gegooid door de mensensmokkelaars die van hen af wilden.