Kirgizische president naar Kazachstan gevlucht

President Askar Akajev van Kirgizië is donderdagavond per helikopter uit de hoofdstad Bisjkek naar Rusland vertrokken. Dat heeft het Russische persbureau Interfax gemeld. Volgens Interfax is de familie van Akajev naar Kazachstan uitgeweken.

Belga

BR> Het persbureau ITAR-Tass citeerde later een oppositieleider die verklaarde dat Akajev is afgetreden.

Het vertrek van de belegerde president volgde na een bestorming van zijn paleis door demonstranten. Inmiddels heeft de vooraanstaande oppositieleider Koermanbek Bakijev zich aan het hoofd gesteld van de bezetters van het paleis. Hij stond op het punt een toespraak te houden voor de daar verzamelde menigte, die zijn naam scandeerde. Een andere oppositieleider is naar verluidt uit de gevangenis bevrijd. De oppositie heeft de staatstelevisie overgenomen. Voormalig parlementslid Oksana Malevanaja maakte voor de televisie bekend dat een Coördinerende Raad van Nationale Eenheid - kennelijk bestaande uit oppositieleiders - bijeen is in het regeringsgebouw en dat het oude parlement - van vóór de omstreden parlementsverkiezingen - vrijdag bijeen komt.

Edil Baisalov, hoofd van een gezaghebbende non-gouvernementele organisatie die de verkiezingen kritisch heeft gevolgd, zei dat het parlement voorbereidingen zal treffen voor presidentsverkiezingen in mei of juni en parlementsverkiezingen enige tijd later. Tot die tijd zal het oude parlement de zaken waarnemen, zei Baisalov.

"Wij willen de eenheid van het land bewaren", zei Toptsjoebek Toergoenalijev, een activist van de Volksbeweging van Kirgizië, de partij van oppositieleider Bakijev. "We staan in contact met de gezagsorganen, dus er is coördinatie."

De bestorming van het paleis begon toen ongeveer duizend betogers door het politiekordon rond het gebouw wist te breken. Voor het oog van honderden politieagenten en duizenden demonstranten die nog achter de dranghekken stonden drongen zij het gebouw binnen. Regeringsfunctionarissen ontvluchtten het paleis via een zijuitgang, beschermd door soldaten van het ministerie van binnenlandse zaken. Ook militairen in camouflagepakken verlieten het gebouw.

Rusland sprak zijn grote bezorgdheid uit over de explosieve situatie in Kirgizië en drong aan op herstel van de openbare orde en respect voor de grondwet.