Kirgizische oppositie bezet regeringsgebouw

Het aanhoudende protest tegen de Kirgizische regering wegens vermeende vervalste verkiezingsuitslagen is donderdag geëscaleerd. Tegenstanders van president Askar Akajev bestormden in de hoofdstad Bisjkek de zetel van de regering.

Belga

Zowel minister van Defensie Essen Topojev als de minister van Staatsveiligheid Kalyk Imankulov werden door de tegenstanders van het regime gegijzeld, zo deelden woordvoerders van de oppositie aan het persagentschap Interfax mee. De vastgehouden ministers zouden ontslagbrieven hebben geschreven en werden inmiddels vrijgelaten, zo luidt het in Bisjkek.

Ook de gebouwen van de staatstelevisie zijn in handen gevallen van de oppositie. De televisie had tot dusver geen gewag gemaakt van de opstand en bleef gewoon programma's over zang en dans uitzenden.

Naar verluidt zou president Akajev de politie rond het regeringsgebouw zelf de opdracht hebben gegeven om geen geweld te gebruiken tegen de demonstranten, die daardoor vrij baan kregen om het gebouw binnen te dringen.

Sinds donderdagmorgen hadden circa 5.000 mensen zich verzameld op het Vrijheidsplein in Bisjkek. Ook het bureau van de president zou door de demonstranten ingenomen zijn. Volgens de Russische media bevond Akajev zich uren voor de bestorming nog in het gebouw.

Na de bezetting van het regeringsgebouw werden onderhandelingen gevoerd door de lediers van de oppositie, ex-premier Kurmanbek Bakijev, voorzitter van de Kirgizische Volksbeweging, en de vroegere minister van Buitenlandse Zaken Rosa Otunbajeva, die de beweging Vaderland aanvoert. Ook andere oppositieleiders zijn bij de onderhandelingen betrokken. Voor het regeringsgebouw moedigen duizenden aanhangers de oppositie aan. Volgens ooggetuigen groeit het aantal tegenstanders van het regime aanzienlijk.

Vervalsingen van de verkiezingsuitslagen eind februari deden in heel het land een golf van protest opwaaien. De oppositie heeft sinds dagen een deel van het zuiden van Kirgizstan in handen, waaronder Osj, de tweede grootste stad van het land.

Het Russische ministerie van Defensie heeft inmiddels zijn in Kirgizstan gelegerde troepen opdracht gegeven zich niet te mengen in het conflict. Rusland heeft in Bisjkek 500 soldaten en 20 militaire vliegtuigen gestationeerd. Ook de VS beschikt in Bisjkek over een luchtmachtbasis, die de troepen in Afghanistan bevoorraadt.