Ouders Terri Schiavo naar hooggerechtshof

De ouders van Terri Schiavo gaan tot aan het Amerikaanse hooggerechtshof met hun verzoek om de sondevoeding van hun vegeterende dochter te laten hervatten. De ouders hebben dat woensdag laten weten nadat hun verzoeken door een federale rechter en een federaal hof van beroep waren afgewezen.

AP Ned

De 41-jarige Schiavo verkeert sinds 1990 in coma. De ouders Bob en Mary Schindler zijn al vele jaren in een juridische strijd verwikkeld met hun schoonzoon Michael Schiavo, die zegt dat zijn vrouw nooit kunstmatig in leven gehouden wilde worden. De voedingsbuis die haar in leven hield is vrijdag verwijderd, nadat alle rechterlijke instanties in de staat Florida de zaak hadden beoordeeld. Een door de Republikeinse meerderheid in het Congres aangenomen en door president George Bush ondertekende gelegenheidswet opende afgelopen zondag voor de ouders nieuwe beroepsmogelijkheden voor de federale rechter.

Daar kregen de ouders tot nu toe drie keer nul op het rekest. Woensdag zei een drie rechters tellend panel van het federale hof van beroep in Atlanta geen argumenten te hebben gehoord op grond waarvan de voeding onmiddellijk zou moeten worden hervat. Later werd een verzoek van de ouders aan het voltallige hof om zich over de zaak te buigen afgewezen. De hersenen van Schiavo zijn beschadigd na een hartstilstand. Volgens artsen verkeert zij in vegeterende toestand en is er geen hoop op herstel. De ouders denken dat er wel verbetering mogelijk is en dat hun dochter nooit van voedsel of water verstoken zou willen blijven.

De advocaat van Michael Schiavo, George Felos, zei dat hervatting van de sondevoeding "een gruwelijke inbreuk op de persoonlijke vrijheid van mevrouw Schiavo" zou zijn. Hij diende een repliek op het beroep van de Schindlers in en zei dat hij een eventueel besluit om de voedingsbuis weer te laten inbrengen tot aan het hooggerechtshof zou aanvechten. Howard Simon van de burgerrechtenorganisatie ACLU in Florida zei dat de beslissing van het hof van beroep de beperkte rol van de overheid in zaken als deze duidelijk maakt en het belang van een wilsbeschikking "om politici uit uw persoonlijke levenssfeer te houden". Hij zei te verwachten dat het hooggerechtshof zal moeten beslissen of het hier in wil treden. "Ik denk dat wij dan aan het eind van deze trieste zaak komen."

Het hooggerechtshof heeft nog weinig uitspraken gedaan over zaken als deze. In 1990 besliste het hof dat een terminaal zieke patiënt het recht heeft om een levensverlengende behandeling te weigeren. Binnenkort buigt het hof zich over de vraag of de federale overheid artsen die stervenshulp verlenen kan vervolgen. Voor het overige heeft het federale hof zulke zaken overgelaten aan de deelstaten.

Mary Schindler heeft zich ook tot de wetgevers in Florida gewend. In het parlement van Florida was tot nog toe geen meerderheid te vinden voor een wet die verwijdering van de voedingsbuis zou hebben verhinderd. Het parlement behandelde woensdag een nieuw voorstel, maar het is de vraag of het nu wel voor zal stemmen.

Aangeboden door onze partners