Stasi-documenten over oud-bondskanselier Kohl vrijgegeven

Na een jarenlange strijd zal de instantie die het archief van de Oost-Duitse staatsveiligheidsdienst Stasi beheert, donderdag enkele documenten van de dienst over de Duitse oud-bondskanselier Helmut Kohl vrijgeven. De ruim duizend pagina's aan documenten worden voor onderzoeksdoeleinden ter beschikking gesteld aan twee wetenschappers en zeven journalisten, maar worden niet openbaar voor het grote publiek, aldus een woordvoerder van de beheerder van het Stasi-archief.

AP Ned

De betreffende documenten zijn aan het begin van het jaar aan Kohl voorgelegd. De oud-bondskanselier had problemen met het vrijgeven van één stuk, maar na tussenkomst van de archiefbeheerder, gaf hij toch toestemming voor openbaarmaking. Het is zeer twijfelachtig of de vrijgave van de documenten zal leiden tot grote ontdekkingen. Volgens medewerkers van het archiefbeheer staan er weinig opzienbarende dingen in de stukken en zijn ze vooral interessant voor onderzoek naar de werkwijze van de Oost-Duitse geheime dienst.

De gehate Stasi had duizenden agenten in West-Duitsland om politici te bespioneren. Veel van de politici werden afgeluisterd. Kohl beweert dat alles wat de Stasi over hem heeft verzameld, flauwekul is en dat de echte informatie op illegale wijze is verkregen. In een lange juridische strijd eiste hij dat de archieven gesloten zouden blijven om zijn "menselijke waardigheid" te beschermen. Vorig jaar gaf de rechtbank hem gelijk en oordeelde dat het grootste deel van het Stasi-archief over hem in de toekomst gesloten moet blijven.