Marburgvirus in Angola eiste al 95 doden, onder wie vooral kinderen

In Angola heeft het dodelijke Marburgvirus -verwant met het Ebola-virus- al 96 slachtoffers geëist. Drie vierde van de doden zijn kinderen onder de 5 jaar. Dat deelde de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) woensdag mee in Genève.

Belga

Tegen de dodelijke koorts, die gepaard gaat met inwendige bloedingen, bestaat geen inenting of medische behandeling. De meeste mensen sterven drie tot zeven dagen nadat ze door de ziekte werden getroffen. De Angolese autoriteiten, die worden bijgestaan door experts van de Wereldgezondheidsorganisatie, hebben voorzorgsmaatregelen getroffen om de verspreiding van de epidemie trachten tegen te gaan. "We gaan een grootscheepse informatie- en mobilisatiecampagne over de ziekte opzetten", zo verklaarde de woordvoerder van het ministerie van Gezondheid, Carlos Alberto, woensdag.

Sinds het uitbreken van het virus stijgt het aantal geregistreerde zieken elke maand. Vooral de noordelijke provincie Uige, die grenst aan Congo, is zwaar getroffen. Het virus werd voor de eerste keer geïdentificeerd als zijnde het Marburgvirus in 1967 in een laboratorium van de Duitse stad Marburg. De tot hiertoe ergste epidemie deed zich voor tussen eind 1998 en eind 2000 in Congo, waar het virus 123 dodelijke slachtoffers eiste.