Vlaamse witte woede betoogt in Brusselse straten

Zowat vijfduizend personeelsleden uit de Vlaamse non-profitsector betogen donderdag in gemeenschappelijk vakbondsfront in het centrum van Brussel.

Belga

Ze willen daarmee hun eisen voor een sociaal akkoord op Vlaams niveau benadrukken. Meer loon en meer personeel zijn de vaakst gehoorde slogans bij de betogers.

"Eerst en vooral moeten er inhoudelijke onderhandelingen opgestart worden met de Vlaamse regering", zegt Mark Selleslach van de christelijke vakbond LBC. De vakbonden eisen dat een voorakkoord wordt onderhandeld en afgesloten nog voor de Vlaamse regering aan haar meerjarenbegroting begint. "Een half jaar geleden al werden werkgroepen opgestart om de technische details te bekijken en nu zijn we nog altijd met die parameters bezig", aldus nog Selleslach.

"Inhoudelijk willen we zeker niet minder dan de federale non-profit begin maart bekwam van de federale regering", klinkt het ook bij de liberale vakbond ACLVB. Het gaat dan over meer loon, meer koopkracht en een betere eindeloopbaanregeling.

De betoging ging ook langs het kabinet van Vlaams minister van Welzijn Inge Vervotte, waar de vakbonden de voorbije weken al elke vrijdag acties hielden. "De betoging van vandaag is zowat de cumulatie van die acties", aldus nog Selleslach, die sprak van een "enorm succes". In de loop van de namiddag wordt de betoging ontbonden bij het Zuidstation.

Vrijdag zitten regering en vakbonden opnieuw bijeen voor gesprekken over een sociaal akoord over onder meer kinderopvang, geestelijke gezondheidszorg, opvoedingsinstellingen, gezins- en bejaardenhulp, beschutte en sociale werkplaatsen en de socio-culturele sector.