Marcel Smets is de nieuwe Vlaamse bouwmeester

Marcel Smets is de nieuwe Vlaamse bouwmmeester. Smets (57), die Bob Van Reeth opvolgt, krijgt een contract van vier jaar en werd woensdag voorgesteld door Vlaams minister van Bestuurszaken Geert Bourgeois.

Belga

Bourgeois zei dat de Vlaamse regering met Smets, een hoogleraar stedenbouw aan de KU Leuven, de witte raaf heeft gevonden. "De juiste man op de juiste plaats", aldus de minister. Hij zei dat de bouwmmeester onafhankelijk zal blijven en dat het de bedoeling is dat Smets de functie consolideert, maar ook verruimt en verdiept. Zo zal hij ook de lokale besturen sensibiliseren voor de kwaliteit van hun architectuur. Smets zelf liet nog niet veel in zijn kaarten kijken, maar wees ook op de consolidering van het ambt van bouwmmeester. De taak van bouwmmeester bestaat er volgens hem niet alleen in de beste architecten te selecteren.

Smets, die minder bekend is dan zijn voorganger maar een indrukwekkend curriculum heeft, heeft onder meer het masterplan voor de Leuvense stationsomgeving op zijn actief. Hij was één van de 17 kandidaten en werd aangeworven na een uitvoerige selectieprocedure, met als belangrijkste stap de beoordeling door een jury waarin ook Van Reeth zetelde. Zijn contract van vier jaar kan eventueel verlengd worden.