Misdaadcijfers zijn onbetrouwbaar, vinden wetenschappers

De politiestatistieken over de geregistreerde criminaliteit verkeren in chaos en daar komt de komende jaren slechts langzaam verbetering in. Dat schrijven de VUM-kranten. De politie en ook de politici maken dus beter geen criminaliteitscijfers meer bekend, want die zijn onbetrouwbaar.

Belga

Politiewetenschappers Paul Ponsaers en Willy Bruggeman stellen in een artikel, dat woensdag in het tijdschrift voor strafrecht 'Panopticon' verschijnt, vast dat België tussen 1994 en 2000 wel over degelijke criminaliteitsstatistieken beschikte. Door de politiehervorming is de nodige 'knowhow' echter verloren gegaan.

Volgens Bruggeman draagt vooral de politie hierin een grote verantwoordelijkheid. Met de politiehervorming in 2001 werd ook een nieuw registratiesysteem ingevoerd. Dat gebeurde echter niet op 1 januari, maar in het midden van het jaar. Het oude systeem werd bovendien meteen opgedoekt. Daardoor was geen enkele controle of terugval op het oude systeem meer mogelijk. De misdaadcijfers van 2001, 2002 en 2003 zijn op die manier verloren gegaan.