Tafeltennis: Europees kampioen Vladimir Samsonov wordt Belg

Regerend Europees kampioen tafeltennis Vladimir Samsonov, die in clubverband uitkomt voor La Villette Charleroi, neemt binnenkort de Belgische nationaliteit aan. Zijn dossier met aanvraag tot naturalisatie, dat in 2002 werd ingediend, kreeg op 3 maart een gunstig advies. Dat bevestigt politicus Olivier Chastel donderdag.

Belga

Samsonov, die op 17 april 1976 in Minsk werd geboren, verdedigt vooralsnog de kleuren van Wit-Rusland, een land dat onafhankelijk werd na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie in het begin van de jaren '90.

De naturalisatie van Vladimir Samsonov is een feit wanneer de goedkeuring ervan verschijnt in het Staatsblad. Volgens Chastel gebeurt dit ten laatste einde april van dit jaar. Vanaf dat moment krijgt de beste tafeltennisser die in ons land aan de slag is, een Belgische identiteitskaart.

Het is evenwel nog niet zeker of Samsonov daarna aan de zijde van zijn clubgenoot Jean-Michel Saive de Belgische nationale ploeg zal vertegenwoordigen. In het tafeltennis moet er immers aan verschillende voorwaarden voldaan worden vooraleer een tafeltennisser mag uitkomen voor een nieuw land. Zo staat in het internationale reglement (punt 3.8.4): "gedurende een periode van drie jaar mag een speler geen verschillende federaties vertegenwoordigen".

Samsonov zal met andere woorden nog drie jaar moeten wachten om voor de Belgische nationale ploeg te mogen spelen. Bovendien mag hij in die periode niet voor Wit-Rusland uitkomen, wat het scenario heel onwaarschijnlijk maakt.