Wereldwaterdag: "recht op drinkwater moet in de grondwet"

De toegang tot veilig water is een grondrecht en moet worden opgenomen in de Belgische grondwet. Dat stelt de bijzondere kamercommissie Globalisering in een resolutie. Het voorstel staat donderdag op de agenda van de plenaire zitting.

Belga

Het was de koepel van de Vlaamse Noord-Zuidbeweging, 11.11.11, die de waterproblematiek vorig jaar in zijn campagne onder de aandacht bracht. De NGO vroeg alle Vlaamse gemeenten om een motie tegen de privatisering van drinkwater te onderschrijven. Zo'n 193 Vlaamse gemeenten, of 62 procent van alle gemeenten, gingen hierop in. Mieke Molemans, voorzitster van 11.11.11, overhandigde dinsdag een kaart met alle gemeenten die de motie goedkeurden aan kamervoorzitter Herman De Croo.

Daarnaast werd 11.11.11 ook ontvangen door Roel Deseyn (CD&V), rapporteur van de kamercommissie. Deze commissie keurde onlangs een resolutie goed waarin wordt voorgesteld de toegang tot veilig water (om te drinken, voor sanitair, ...) op te nemen in de grondwet en dit recht te verdedigen op internationaal vlak. Vooral in de ontwikkelingslanden is er immers nog veel werk op het vlak van watervoorziening. Ruim een zesde van de wereldbevolking heeft nog geen toegang tot veilig water. "De privatisering van de drinkwatervoorzieningen werd in vele ontwikkelingslanden als een oplossing voor dit probleem onthaald. Maar in praktijk betekende de privatisering in vele gevallen enkel meer problemen", stelt 11.11.11. De resolutie vraagt dan ook dat België de privatisering en liberalisering niet langer hanteert als een voorwaarde voor financiële bijstand, leningen of ontwikkelingshulp. Bovendien moet de federale regering aan Europa duidelijk maken dat de watervoorziening niet thuishoort in de GATS-onderhandelingen (onderhandelingen over het Algemeen akkoord over handel in Diensten). 11.11.11 stuurde hierover alvast een brief naar EU-commissaris Louis Michel.