Rechtbank Hasselt: cocaïnedealers krijgen celstraf van 1 tot 3 jaar

De Hasseltse correctionele rechtbank heeft woensdag Aptulbaki K. (37) uit Heusden-Zolder en Samir T. (28) zonder bekend adres tot een effectieve gevangenisstraf van drie jaar en een geldboete van 1.000 euro veroordeeld voor het bezit en de verkoop van cocaïne. Alihaydar O. (30) uit Lummen kreeg een effectieve celstraf van twee jaar en 1.000 euro boete. Het drietal zit opgesloten in de gevangenis.

Belga

BR> Jamal E. A. (24) uit Antwerpen kreeg een jaar cel en 1.000 euro boete.

De feiten speelden zich af in Heusden-Zolder en Antwerpen tussen januari en november 2004. De rechter heeft vermogensvoordelen voor een bedrag van 64.000 euro verbeurdverklaard, net zoals in beslag genomen geld (53.121 euro), 14 gsm's, een kilo cocaïne, een Volkswagen Golf en een Ford Escort.

Hoofdfiguur was de man uit Heusden-Zolder, die gestart was met de cocaïnehandel. Hij schakelde de Lummenaar in, die financiële moeilijkheden had. Beide mannen hadden een klantenbestand van 200 tot 300 afnemers, die dagelijks tussen 14 uur en 2 uur bevoorraad werden.

Samir T. en Jamal E. A. leverden op 2 november 2004 één kilogram cocaïne op het adres van de Heusdenaar. Jamel E.A. had misbruik gemaakt van de identiteitskaart en het rijbewijs van zijn broer om een voertuig te huren. Met Samir T. reed hij naar Heusden-Zolder, die dan voor de cocaïne 32.000 euro kreeg. Dat geld werd verstopt in het dashboard van de huurauto. De Hasseltse GDA (gerechtelijke dienst van het arrondissement) was de cocaïnehandel al een tijdje op het spoor gekomen en rekende de betrokkenen in na die levering.

Samir T. en Jamal E. A. waren al in 2002 door de Antwerpse strafrechter veroordeeld voor drugsdelicten. De man uit Lummen kreeg in 1996 18 jaar dwangarbeid van het hof van assisen in Tongeren voor een dubbele moordpoging op zijn echtgenote en haar zus.

De rechter sprak woensdag in zijn vonnis over een omvangrijke drugshandel, de daarmee gepaard gaande overlast voor de maatschappij en de gevaren voor de gezondheid van de jeugd.