Staking bij schildersbedrijf AIS in Genk

De werknemers van het bedrijf Algemene Industriële Schilderwerken (AIS) in Genk hebben sedert gisteren het werk neergelegd. Ze klagen hiermee de gebrekkige veiligheidsmaatregelen aan binnen het bedrijf, alsook de ondermaatse loon en -arbeidsvoorwaarden, zo zegt vakbondssecretaris Roger Peeters van het ACV.

Belga

De klachten van de werknemers hebben betrekking op het gebrek aan persoonlijke beschermingsmiddelen en op onveilige werksituaties. De directie betaalt de werknemers daarenboven een ondermaatse mobiliteitsvergoeding, aldus de vakbonden. "Die vergoeding is wettelijk vastgelegd op 0,01 euro per kilometer, terwijl de werkgever slechts een forfaitaire vergoeding tot 35 kilometer wenst te betalen", zo zegt Peeters.

De spreekwoordelijke druppel was het ontslag van één werknemer. De directie wil geen tijd vrijmaken voor een nieuw overleg met de vakbonden en gaf al formeel te kennen niet van plan te zijn om het ontslag in te trekken. "Zolang de directie niet opnieuw met ons rond de tafel gaat zitten, duurt de staking voort", aldus nog de vakbondsman.

Bij AIS in Genk werken twaalf mensen. AIS Genk is een filiaal van Algemene Industriële Schilderwerken met hoofdkantoor in Herentals. AIS is in Limburg onder meer actief voor Tessenderlo Chemie en heeft daarnaast heel wat klanten in Charleroi.

Aangeboden door onze partners