Na verscheidene slechte jaren eindelijk winststijging voor TUI

De Europese marktleider in het toerisme, het Duitse touroperatorconcern TUI (waar ook Jetair bijhoort), heeft vorig jaar de nettowinst zien stijgen tot 532,1 miljoen euro. In 2003 was dat nog 314,9 miljoen. Voor belastingen en afschrijving van goodwill verdubbelde de winst tot 489,5 miljoen euro.

Belga

BR> Na enkele jaren van teruggang is de betere gang van zaken vooral te danken aan de zogeheten 'steraanbiedingen' van TUI. Dat lijkt te bevestigen dat er nu eindelijk een lichtpuntje zichtbaar is aan het einde van de toeristische tunnel.

Zoals TUI zelf al verwachtte, zag de Duitse groep haar bedrijfsresultaat in 2004 met 74,1 pct stijgen tot 362,4 miljoen euro. "We hebben een grote sprong voorwaarts gemaakt", stelt directievoorzitter Michael Frenzel woensdag tijdens een persbijeenkomst. "Na twee moeilijke jaren is de verwachte verbetering er eindelijk gekomen".

TUI zag, net zoals de hele toeristische sector, tot in 2003 haar resultaten dalen als gevolg van de aanslagen op het World Trade Center, de SARS-epidemie en de oorlog in Irak. Na China en Rusland wil TUI zich in de toekomst ook gaan toeleggen op de toeristische markt van India. "TUI bereidt zich voor om samen met een Indiase partner een gemeenschappelijk bedrijf op te richten", aldus Fenzel. "Met een economische groei die het gemiddelde overstijgt vertegenwoordigt India een toeristisch potentieel niet enkel als bestemming, maar vooral als bron van toekomstige klanten", besluit Fenzel.