EU onderzoekt meer klachten over Microsoft

De Europese Unie onderzoekt meer klachten over Microsoft, onder meer of de Windows-versie zonder Media Player die het softwareconcern moet aanbieden wel technisch volledig functioneel is. Een EU-woordvoerder heeft dat woensdag gezegd.

AP Ned

BR> Verschillende rivalen van Microsoft hebben volgens woordvoerder Jonathan Todd geklaagd dat de Windows-versie zonder de beeld- en geluidsspeler niet zo goed werkt met andere software. Microsoft had nog geen commentaar.

De EU legde Microsoft vorig jaar een boete van 497 miljoen euro op omdat het zijn Windows-monopolie misbruikte om concurrenten uit de markt te werken. De EU gaf Microsoft opdracht een volledig werkende, uitgeklede versie van het besturingssysteem aan te bieden. Windows zonder Media Player is volgens Microsoft wel klaar, maar ligt nog niet in de winkel omdat er onenigheid is met de EU over de naam. Microsoft wilde het verkopen onder de volgens de EU te onaantrekkelijke naam 'Windows XP Reduced Media Edition'.

Behalve de uitgeklede Windows-versie moest Microsoft ook server-interfacecodes beschikbaar stellen aan concurrenten, zodat die hun producten beter kunnen afstemmen op netwerken met Windows-machines. Microsoft wil de informatie met licenties aanbieden die volgens de EU te duur zijn.

Als Microsoft niet meewerkt, kan de Europese Commissie een boete opleggen van 5 procent van de wereldwijde dagomzet van het bedrijf.