Deurganckdok wordt niet 'Albert II'-dok

Deurganckdok blijft Deurganckdok en wordt geen Albert II-dok. Daarvoor wil Vlaams minister van Openbare Werken Kris Peeters (CD&V) desnoods een juridisch gevecht aangaan.

kdriessens

BR> Bart De Wever (N-VA) hekelde de naamsverandering die de Antwerpse schepen Leo baron Delwaide en het Havenbedrijf doorgevoerd hebben en vroeg in de commissie Openbare Werken van het Vlaams parlement wat minister Peeters daarover dacht. De minister gaf de N-VA-voorzitter op álle fronten gelijk. Er zijn meer dan voldoende redenen om de naam Deurganckdok te behouden, vindt hij. De naam is ingeburgerd. De gemeente Beveren en ook Alfaport hebben al negatief gereageerd. Bovendien liggen op dezelfde internationale scheepvaartroute op korte afstand dan twee dokken met dezelfde naam. In Zeebrugge is er ook al een Albert II-dok en Zeebrugge is óók een container- en getijdendok. Op de Antwerpse rechteroever ís er bovendien al een Albert-dok. Verwarrend dus, voor schepen én voor het vrachtvervoer over de weg.

In principe is het de initiatiefnemer die beslist over de naam. En dat is het Havenbedrijf. ”Maar de financiële last wordt quasi volledig door het Gewest gedragen”, countert de minister.

Kris Peeters wil hierover een onderhoud met Leo Delwaide. Houdt de schepen het been stijf, dan wil de minister de zaak desnoods voor de rechter brengen.