EU-leiders willen dienstenrichtlijn Bolkestein aanpassen

Het openen van de enorme Europese dienstensector, zoals wordt voorgesteld in de dienstenrichtlijn van voormalig eurocommissaris Frits Bolkestein, mag nooit de sociale voorzieningen van werknemers in de Europese Unie in gevaar brengen.

AP Ned

Daarom zijn de regeringsleiders van de 25 EU-lidstaten op de eurotop in Brussel overeengekomen dat eerst aanzienlijke wijzigingen moeten worden aangebracht in de richtlijn, voor die kan worden ingevoerd.

Grootste tegenstander van de huidige richtlijn op de top was de Franse president Jacques Chirac. Hij noemde de voorstellen in de richtlijn absoluut onacceptabel voor Frankrijk omdat de sociale rechten en publieke diensten in het land er door in gevaar zouden komen. Hij werd in zijn verzet gesteund door de leiders van Duitsland, Zweden en België.

Volgens de Luxemburgse premier Jean-Claude Juncker, die voorzitter is op de eurotop, kwamen de EU-leiders na de Franse kritiek overeen een aantal van de voornaamste voorstellen uit de richtlijn te schrappen zodat de rechten van werknemers beter gewaarborgd zijn. "We behoren immers niet de indruk te wekken dat we fundamentele principes in gevaar brengen", zei Juncker.

Met de dienstenrichtlijn hopen de Europese leiders één arbeidsmarkt te creëren voor werknemers in de dienstensector in de gehele Europese Unie, van stratenmakers tot kappers. Frankrijk en Duitsland zijn vooral fel tegen het voorstel in de richtlijn dat op werknemers, waar ze ook gaan werken, altijd de wetten van toepassing zijn uit het land van herkomst. Ze vrezen dat zich hierdoor buitenlandse bedrijven in Frankrijk en Duitsland zullen vestigen uit landen waar de belastingen lager zijn en werknemers minder rechten hebben. Dat zou catastrofaal zijn voor de eigen economie, aldus Parijs en Berlijn.

Andere EU-landen zeggen echter dat de dienstenrichtlijn eindelijk de kwakkelende Europese economie weer wat kan aantrekken. Volgens de Europese Commissie zou de richtlijn tot een extra economische groei van 0,6 procent kunnen leiden en ten minste zeshonderdduizend banen kunnen creëren.