Oppositie Kirgizië neemt regeringscomplex in

Aanhangers van de oppositie hebben donderdag het paleis van president Askar Akajev in de Kirgizische hoofdstad Bisjkek bestormd. Regeringsfunctionarissen vluchtten via een zij-uitgang, beschermd door soldaten van het ministerie van binnenlandse zaken.

AP Ned

Ook militairen in camouflagepakken verlieten het gebouw. Niemand leek zich tegen de indringers te verzetten.

Ongeveer duizend betogers wisten het politiecordon rond het gebouw te doorbreken. Sommigen drongen vervolgens het gebouw via de hoofdingang binnen. Honderden politieagenten keken van buiten de hekken toe, terwijl betogers stenen door de ruiten gooiden.

Twee demonstranten staken door een raam op de bovenste verdieping een vlag naar buiten, terwijl anderen enkele kantoormeubelen naar buiten wierpen.

In de Centraal-Aziatische republiek Kirgizië is het al enkele weken onrustig, vooral in het zuiden van het land, waar oppositieaanhangers regeringsgebouwen hebben bezet. De oppositie beschuldigt Akajev, die al vijftien jaar aan de macht is, ervan de onlangs gehouden verkiezingen te hebben gemanipuleerd.

Hij zou het parlement naar zijn hand willen zetten, zodat er een grondwetswijziging kan komen die hem in staat stelt een derde ambtstermijn te vervullen. De regering zegt dat drugshandelaren en "extremisten" achter de onrust zitten.