Rellen in hoofdstad Kirgizië

In de hoofdstad Bisjkek van de Centraal-Aziatische republiek Kirgizië zijn aanhangers en tegenstanders van president Askar Akajev donderdag met elkaar slaags geraakt.

AP Ned

De gevechten braken uit toen ongeveer vijfduizend tegenstanders van de president van een buitenwijk naar het centrum van Bisjkek trokken en stil hielden bij het regeringshoofdkwartier, waar ze behalve door de politie ook door honderden mannen in burger met blauwe armbanden om werden opgewacht.

Toen de groepen weer tot bedaren waren gekomen sprak minister van binnenlandse zaken Kenesjbek Doesjebajev de mensen toe en maande hen zich aan de wet te houden. De minister sprak eerder harde taal, waarin hij zei dat de autoriteiten gerechtigd waren "speciale middelen en vuurwapens" in te zetten, maar donderdag beloofde hij dat geen geweld zou worden gebruikt tegen vreedzame betogers.

Woensdag greep de politie ook in toen aanhangers van de oppositie een betoging probeerden te organiseren in Bisjkek. De twintig tot dertig betogers die werden aangehouden zouden inmiddels weer zijn vrijgelaten.

Eerder donderdag besloot premier Nikolai Tanajev af te zien van een reis naar de zuidelijke stad Osj om met oppositieleiders te praten, die daar en elders in het zuiden overheidskantoren hebben bezet. Regeringswoordvoerster Roza Daoedova zei dat er "misschien andere bemiddelaars" dan Tanajev naar het zuiden zouden gaan.