Rusland laakt "onjuiste" inschatting van Europa inzake Kirgizië

De Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergej Lavrov, heeft woensdag afkeurend gereageerd op wat hij de onjuiste inschatting van de gebeurtenissen in de voormalige Sovjetrepubliek Kirgizstan noemt door Javier Solana, de hoge vertegenwoordiger van het buitenlands beleid van de Europese Unie.

Belga

Solana had maandag het beleid van de Kirgizische autoriteiten veroordeeld en gezegd dat de verkiezingen niet beantwoordden aan de vereisten van de OVSE, de Organisatie voor de Veiligheid en Samenwerking in Europa.

In een telefonisch gesprek met Solana liet Lavrov weten dat zulke uitspraken een contraproductief effect hebben en dat ze door de oppositie gebruikt kunnen worden om de spanning te verhogen. Ook de Russische minister van Defensie, Sergej Ivanov, mengde zich in de discussie. Hij herinnerde eraan dat Kirgizstan een partner was van Moskou in het kader van een collectieve veiligheidsovereenkomst. Ivanov zei op de Russische televisie er van overtuigd te zijn dat de oppositie voldoende gezond verstand heeft om te kalmeren en de situatie via politieke weg op te lossen.

Rusland ondertekende in 1992, samen met vijf ex-Sovjetrepublieken - Armenië, Tadzjikistan, Wit-Rusland, Kazachstan en Kirgizië - een samenwerkingsakkoord op het gebied van collectieve veiligheid. Het gaat om gezamenlijke inspanningen in de strijd tegen het terrorisme, drugshandel en georganiseerde misdaad.