Kosovaars parlement verkiest Bajram Kosumi tot nieuwe premier

Het parlement in Kosovo heeft woensdag Bajram Kosumi verkozen tot de nieuwe premier. Kosumi vervangt Ramush Haradinaj die, na beschuldigingen van oorlogsmisdaden, ontslag nam en zich aanbood bij het Internationale Straftribunaal in Den Haag.

Belga

De Kosovaarse president Ibrahim Rugova had afgelopen week Kosumi, de verantwoordelijke voor de Alliantie voor de Toekomst van Kosovo (AAK) - de partij van Haradinaj - naar voor geschoven als vervanger voor de in opspraak gekomen premier.

Ook Haradinaj had voor zijn vertrek naar Den Haag de naam van Kosumi, één van zijn grootste bondgenoten, laten vallen om hem na zijn ontslag twee weken geleden te vervangen.

De 45-jarige nieuwe premier bekleedde in de regering Haradinaj de post van minister van Milieu. Kosumi, die afkomstig is uit Kosovska Kamenica (oosten van Kosovo), werd tijdens de Kosovaarse oorlog (1998-1999) niet geassocieerd met de Albanese guerilla van de Kosovaarse bevrijdingsleger (UCK).

In 1981 was hij één van de organisatoren van de Albanese studentenmanifestaties en werd toen door de Servische autoriteiten veroordeeld tot meerdere jaren cel. Bij het verlaten van de gevangenis in 1991 werkte hij als journalist en maakte hij deel uit van de Albanese delegatie tijdens de Joegoslavië-onderhandelingen van de laatste kans in het Franse Rambouillet. Kosumi is getrouwd en vader van vier kinderen.