Kirgizstan: Politie treedt hard op tegen betoging oppositie in Bisjkek

De Kirgizische politie heeft woensdag een betoging van de oppositie in de hoofdstad Bisjkek uit elkaar gedreven. De manifestanten, zo'n 300 in totaal, wilden hun steun betuigen aan Bolot Maripov, de kandidaat van de oppositie die het tijdens de verkiezingen in een van de hoofdstedelijke kieskringen had opgenomen tegen de dochter van president Askar Akajev.

Belga

De manifestanten hadden verzamelen geblazen in het centrum van Bisjkek. Ze wilden in een kalme optocht naar het "Witte Huis" trekken, waar de zetel van het presidentschap en de regering gevestigd zijn. De massaal aanwezige politiemacht liet echter niet begaan en dreef de manifestatie hardhandig uiteen. Enkele betogers werden opgepakt.

De autoriteiten hebben ondertussen de installatie verordend van een reeks wegverperringen op de enige weg die het zuiden, gecontroleerd door de oppositie, verbindt met het noorden, dat nog steeds onder de controle van de regering staat. Op de 120 kilometer lange weg werden betonblokken geplaatst. De oppositie controleert verschillende regio's in het zuiden en het westen van het land.