Schotse Anglicaanse Kerk steunt homopriesters

De Schotse Anglicaanse Kerk heeft verklaard geen probleem te hebben met homoseksuele priesters. De verklaring, die dinsdagavond verscheen op de website van het college van bisschoppen, is de eerste officiële uitspraak van de Schotse Anglicaanse Kerk over dit onderwerp.

Belga

De Schotse Kerk zegt dat ze "het feit dat iemand een relatie heeft met iemand van hetzelfde geslacht nooit heeft gezien als een belemmering voor de uitoefening van de priesterambt". Daarmee gaan de Schotten in tegen de Church of Engeland, die homo's alleen toelaat als ze geen fysieke relatie hebben met iemand van hetzelfde geslacht.

Verwacht wordt dat de uitspraak voor spanningen zal zorgen tussen de internationaal verspreide afdelingen van de Anglicaanse Kerk. Eerder kwam al reactie toen de anglicanen in de VS de homoseksuele Gene Robinson tot priester wijdden en toen de Anglicaanse kerk van Canada koppels van hetzelfde geslacht zegende. Ook de Schotse priesters zouden volgens de verklaring al zijn ingegaan op vragen om koppels van eenzelfde geslacht te zegenen.