Nieuwe arrestatie van oppositielid in Kirgizstan

De vice-voorzitster van de Kirgizische oppositiebeweging Ar-Namis (waardigheid), Emilia Aliïeva, werd dinsdag gearresteerd. Dat gebeurde enkele uren nadat twee andere algemeen bekende oppositiefiguren in Kirgizstan.

Belga

Het nieuws werd dinsdag meegedeeld door Zamira Sidikova, woordvoerster van de Volksbeweging.

De partij Ar-Namis had onlangs meer steun in het noorden van het land, maar de invloed van de partij is achteruitgegaan sinds partijvoorzitter Felix Kulov in 2000 in de cel belandde wegens corruptie, beschuldigingen die algemeen beschouwd worden als politieke ingeving.

In de nacht van maandag op dinsdag werden twee andere oppositieleden gearresteerd. Het gaat om de directeur van het Instituut van de rechten en vrijheden van Kirgizstan Topchoubek Tourgounaliev en om de medevoorzitter van de Democratische beweging van Kirgizstan Jipar Jekcheïev. Zo werd vernomen uit dezelfde bron.

De Democratische beweging van Kirgizstan is een van de oudste en populairste oppositiepartijen van het land. Geen enkele van deze arrestaties werd officieel bevestigd. Ook de detentie van oppositiemilitanten Anvar Artivok en Duichenkul Chotonov, die eerder door de oppositie werd meegedeeld, werd niet bevestigd.

Aangeboden door onze partners