Patrick Janssens juicht Antwerps Kartel VLD-CD&V/N-VA toe

De burgemeester van Antwerpen Patrick Janssens (sp.a) juicht het idee van N-VA-voorzitter Bart De Wever toe om bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2006 in de Scheldestad een kartel tot stand te brengen tussen CD&V/N-VA en VLD.

Belga

Janssens vindt grote kartels het duidelijkst voor de kiezer en het best voor de goede sfeer in de huidige coalitie van het Antwerps stadsbestuur. De Wever suggereerde zo'n kartel precies om te vermijden dat de verkiezingsstrijd zou worden toegespitst op de tweestrijd tussen Janssens en uitdager Filip De Winter (Vlaams Belang).

Mieke Vogels (Groen!) vindt het veel te vroeg om uitspraken te doen over samenwerking bij de volgende verkiezingsstrijd. "Zo'n kartel zal Groen! zeker niet onder druk zetten om sneller aansluiting te zoeken bij een linkse samenwerking", zegt ze. Een beslissing daaromtrent zal Groen! pas eind dit jaar of medio 2006 nemen. De groene schepen Chantal Pauwels is het idee van een links kartel wel genegen, partijvoorzitster Vera Dua veel minder, zo schrijft De Morgen.