"Maak banen voor allochtonen verplicht"

g vindt dat de overheid veel harder moet werken aan banenplannen voor allochtonen. Volgens directeur Jozef De Witte moet de regering bedrijven meer stimuleren, zelfs verplichten om allochtonen in dienst te nemen. Dat melden De Standaard, Het Nieuwsblad en Het Volk maandag.

Belga

De Witte lanceert zijn oproep ter gelegenheid van de Internationale Dag van het Racisme. Hij ergert zich aan de verklaringen van werkgeversorganisaties die zeggen dat discriminatie een 'sentiment personelle' is of een zaak waaraan zij niets kunnen doen. Het Centrum zal een tienpuntenplan uitwerken, dat een evenredige tewerkstelling van allochtonen beoogt. "Ik vind dat bedrijven bij het maken van hun balans best mogen aantonen hoeveel diversiteit ze in hun onderneming hebben", zegt De Witte. Het Centrum gelooft niet in een bestrijding van de arbeidsdiscriminatie via de rechtbank. "Ik geloof veel meer in het overtuigen van werkgevers van het voordeel van een multiculturele werkvloer".

Het Centrum wil met de werkgevers een pact afsluiten, met duidelijke resultaatsverbintenissen. Maar daar mag het niet bij blijven. "In het sociaal overleg verwacht ik meer druk van de overheid. Er waren banenplannen voor jongeren. Ik vind dat bedrijven gestimuleerd, zelfs verplicht moeten worden tot zulke banenplannen voor allochtonen".