Toestel met ritmische signalen laat Parkinsonpatiënten beter lopen

Mensen die lijden aan de ziekte van Parkinson lopen beter als ze hun passen laten sturen door een extern opgelegd ritme. Dat blijkt uit onderzoek van de K.U.Leuven, de Vrije Universiteit Amsterdam en de Northumbria University (GB). De onderzoekers ontwikkelden hiervoor een draagbaar toestelletje dat lichtflitsen, trillingen en geluidssignalen produceert.

Belga

Europa telt een half miljoen Parkinson-patiënten. In ons land zijn het er ongeveer 30.000. Ze lijden aan bewegingsproblemen. Lopen gaat daardoor zeer moeilijk, vooral opstaan of zich omdraaien. De oorzaak is een fout in de hersenfunctie die het ritme verstoort waarmee bewegingen worden aangestuurd.

Door dit ritme op een kunstmatige manier te herstellen met een draagbaar toestel dat ongeveer de grootte heeft van een gsm, bleken de 153 patiënten die aan de drie universiteiten werden getest, beter te kunnen lopen. Ze gingen niet alleen beter en sneller lopen, ze konden grotere passen maken, voelden zich zekerder en waren minder snel vermoeid. Trillingen en geluidsignalen hadden meer effect dan lichtflitsen. Kinesitherapeuten zullen worden opgeleid om de patiënten een dergelijke behandeling te geven.