Tachtig genen ontdekt die rol spelen bij multiple sclerose

Onderzoekers van het Zwitserse biotechnologiebedrijf Serono hebben 80 specifieke genen aangetroffen bij mensen met de auto-immuunziekte multiple sclerose (MS). De ontdekking kan het ontwikkelen van nieuwe geneesmiddelen voor MS-patiënten in een stroomversnelling brengen. Dat maakte het bedrijf vrijdag bekend.

Belga

Het onderzoeksinstituut van Serono is bezig het volledige genoom (het geheel van alle genen van een individu die samen alle erfelijke informatie bevatten) van MS-patiënten te scannen. Dat gebeurt voor het eerst. In Frankrijk, Zweden en de VS worden 900 mensen met MS vergeleken met 900 gezonde personen. De genoomscan is nu voor bijna de helft voltooid. De onderzoekers ontdekten bij MS-patiënten 80 specifieke genen die een rol spelen bij de ontwikkeling van de ziekte.

"Tot nu toe wisten we dat MS genetisch was. Nu zijn die genen ook geïdentificeerd. Dit is een belangrijke stap in de zoektocht naar nieuwe geneesmiddelen", aldus Caroline Collard van Serono België. Multiple sclerose is een aantasting van het centrale zenuwstelsel die een verminderde mobiliteit tot gevolg kan hebben. Vijfenveertig procent van de patiënten heeft hulp nodig om zich te verplaatsen (rolstoel, krukken) of is volledig verlamd.

In België kampen zowat 10.000 mensen met multiple sclerose. Genezen is onmogelijk. Er bestaan wel medicijnen die de ziekte afremmen.