Krachtpatser John Massis krijgt eindelijk biografie

Zeventien jaar na zijn dood is er een biografie verschenen van de Gentse krachtpatser John Massis. Eindelijk, want tijdens zijn leven was hem al zo vaak een bio beloofd, zegt de auteur van de biografie

Stalen kaken. John Massis

, Bavo Dhooge.

Belga

Het boek is iets meer dan 200 pagina's dik en verschijnt bij het Davidsfonds.

John Massis is inmiddels al jaren dood, maar leeft bij velen voort als de man die vrachtwagens en treinen voorttrok met zijn tanden. Eerst raakte Wilfried Morbee bekend als circusartiest onder de naam "Mocules, de jongste ijzerkoning van België" en vanaf 1963 ging hij zich toeleggen op tandacrobatiek. Hij nam toen de naam aan van John Massis. Meermaals beet en trok hij zich in die hoedanigheid een record in het "Guiness Book of Record". In 1967 trok hij in Zweden met de tanden een trein voort van 36 ton over een afstand van 30 meter. Meteen het eerste van een hele reeks records. Hij werd een graaggeziene tv-gast, maar bleef in zekere zin een tragisch figuur. In 1988 maakte hij een eind aan zijn leven.

Voor zijn boek kon Dhooge putten uit artikels, uit dagboekfragmenten van Massis, interviews en eigen gesprekken met familieleden en vrienden. Het beeld van de tragische held blijft overeind, zegt de biograaf, hoewel hij veel bewondering heeft voor de stuntman die Massis was en die nagenoeg de hele wereld heeft afgereisd. "Hij was een beetje zielig. Hij was alleen, was zeer stuurs in de omgang en kon geen vrouw krijgen. Hij heeft ook lang bij zijn moeder gewoond." Het boek begint wanneer Massis door ziekte en verval niet meer in staat is zijn naam als krachtpatser eer aan te doen. "Hij zat gevangen in het harnas dat hij bijna 30 jaar lang had gedragen."