Japanse ster-architect Kenzo Tange gestorven

De internationaal vermaarde Japanse architect Kenzo Tange is dinsdag aan een hartaandoening gestorven. Hij was 91 jaar oud. De laureaat van de Pritzker-architectuurprijs 1987 overleed dinsdagmorgen bij hem thuis in Tokio, zei zijn familie.

Belga

Tange werd in 1913 in de prefectuur Osaka in het westen van Japan geboren en groeide op in het stadje Imabari, in de zuidwestelijke prefectuur Ehime. Hij werd beroemd toen hij in 1949 de wedstrijd won voor de bouw van het Peace Memorial Park in de prefectuur Hiroshima. Hij won ook de Pritzker Architecture Prize op de leeftijd van 74 jaar.

Werk van de architect is in meer dan 20 landen te vinden en omvat de internationale luchthaven van Koeweit, het Nationaal Paleis van het Koninkrijk Saoedi-Arabië en het torengebouw UOB Plaza in Singapore.

Tange stond bekend als de meest invloedrijke Japanse architect van de voorbij 50 jaar en kreeg alom erkenning voor de manier waarop hij westerse ideeën en concepten kon bewerken en de Japanse cultuur in gebouwen kon verwerken.

Tange was gastprofessor aan het Massachusetts Institute of Technology (MIT) en docent aan Harvard, Yale, Princeton, Washington University, het Illinois Institute of Technology, de universiteit van California in Berkeley en de universiteiten van Alabama en Toronto.