Amerikaanse zanger-pianist Bobby Short overleden

De Amerikaanse zanger en cabaretier Bobby Short, een begrip in New York, waar hij meer dan 35 jaar een vaste stek aan de piano had in Cafe Carlyle, is maandag op 80-jarige leeftijd overleden aan leukemie.

AP Ned

Terwijl door de jaren heen de ene muziekstijl de andere opvolgde bleef Short onvoorwaardelijk trouw aan de componisten van ",The Great American Songbook": Cole Porter, Duke Ellington, de gebroeders Gershwin, Billy Strayhorn, Harold Arlen.

Zoetgevooisd en onberispelijk gekleed wist Short met zijn klassieke repertoire duizenden mensen te bekoren, onder wie de rijken en machtigen. "Mijn gehoor verwacht een zekere mate van distinctie als ze naar me komen luisteren", zei hij ooit. Hij werd menigmaal in het Witte Huis uitgenodigd, waar hij speelde voor Richard Nixon, Jimmy Carter, Ronald Reagan en Bill Clinton.

In 2000 werd hij genomineerd voor een Grammy voor "You're the Top: Love Songs of Cole Porter". In 1993 was hij al eens genomineerd voor "Late Night at the Cafe Carlyle".

Short trad op in films (Hannah and her Sisters, Splash) en tv-series (Roots, In the Heat of the Night) en schreef in 1970, toen hij problemen met zijn stem had, een autobiografie (Black and White Baby). In 1995 kwam hij met een update: The Life and Times of a Saloon Singer.