Brit wint eerste Concentra Award voor videojournalistiek

De Brit Andy Smythe heeft maandag de eerste Concentra Award voor videojournalistiek gewonnen. De 28-jarige Smythe, die voor de BBC werkt, kreeg de onderscheiding voor zijn item "Gambler" ("Gokker"). Aan de prijs hangt een bedrag van 10.000 euro en een handgemaakt beeldje met de beeltenis van Kuifje.

Belga

De prijs gaat uit van Concentra, het bedrijf achter onder meer de regionale zenders TV Limburg, ATV en Kanaal 3. De Award bekroont een journalist die een nieuwsitem heeft gemaakt dat werd getoond tijdens een nieuwsuitzending van een Europese zender. Voorwaarde is dat het gaat om videojournalistiek, met andere woorden dat de journalist zelf de camera hanteert en de stukken zelf monteert.

In totaal werden 66 inzendingen voorgelegd aan een Europese jury, voorgezeten door (de Amerikaan) Michael Rosenblum, de pionier van de videojournalistiek. Bij de drie laatste kanshebbers zat ook een Belgische reportage, maar het item dat Geert Verdickt voor TV Limburg maakte naar aanleiding van 125 jaar Het Belang van Limburg, moest uiteindelijk de duimen leggen. "Gambler" zal aan de deelnemende zenders worden bezorgd met het verzoek het item uit te zenden.

Videojournalistiek is een relatief jong gegeven, maar Rosenblum heeft het over "een revolutie in het televisielandschap". "In een niet zo ver afliggende toekomst zal een journalist, die niet zelf zijn eigen materiaal kan filmen en monteren, bijna ongeschikt zijn om in te zetten", voorspelt hij.

Ondertussen raakte ook bijvoorbeeld BBC overtuigd van het concept. Waar zes jaar geleden vijf of zes videojournalisten voor de Britse openbare omroep werkten, zijn dat er nu 600, stelde Lisa Lambden, die het project videojournalistiek bij BBC Nations and Regions leidt. Een lezing van Rosenblum in Barcelona enkele jaren terug overtuigde ook hoofdredacteur Philip Hilven van TV Limburg.

De BBC startte een opleidingscentrum in Newcastle. Volgens Hilven kwamen daar veel aanvragen binnen van mensen buiten de BBC om een opleiding te volgen. Daaruit groeide bij Concentra het idee om samen met Rosenblum in Brussel een centrum voor opleiding videojournalistiek op te starten. De opleidingen in 'The Rosenblum Institute' starten in april en duren één dag tot vijftien dagen. Ondertussen heeft Concentra een dossier klaar om in Kaapstad een lokale TV-zender te helpen opstarten, zo werd nog vernomen bij Ernest Bujok, directeur televisie en radio bij Concentra. Een wetgeving in Zuid-Afrika maakt regionale televisie sinds kort mogelijk.

Het dossier houdt de technische oprichting in van het station, de opleiding gedurende één maand van twaalf journalisten ter plaatse en een stage voor de hoofdredacteur in ons land. Kostprijs: 150.000 euro. "Een heel eenvoudig model dat snel in de markt kan worden gezet", zegt Bujok. Het dossier werd ingediend bij Vlaams minister Geert Bourgeois, die bevoegd is voor ontwikkelingssamenwerking, voor eventuele steun. In april zou er een beslissing vallen, aldus nog Bujok.