Nuno Resende vertegenwoordigt België op Eurosongfestival

Nuno Resende vertegenwoordigt België in mei tijdens de halve finale van het Eurovisiesongfestival in Oekraïne. De 31-jarige zanger haalde het van de 17-jarige Tiffany Ciely met het nummer 'Le grand soir'.

Belga

De halve finale van de liedjeswedstrijd vindt op 19 mei plaats in Kiev. De finale gaat door op 21 mei. De Franstalige RTBF had na een oproep tot kandidaten voor het Eurovisiesongfestival 120 kandidaturen gekregen. Na een eerste interne selectieronde bleven er nog vijf kandidaten over. Later werd dat aantal tot twee beperkt, Nuno Resende en Tiffany Ciely. De interne jury kon niet beslissen wie van de twee een poging mocht wagen om de Oekraïense Ruslana op te volgen. De twee resterende nummers werden zondagavond voorgesteld tijdens een groots opgezette televisieshow op de RTBF, waarna de kijker zijn stem telefonisch of per sms kon uitbrengen. Tijdens de uitzending werd teruggeblikt op het verleden van het Eurovisiesongfestival, dat dit jaar aan zijn 50ste editie toe is. Tiffany Ciely bracht een eigen nummer 'Lost Paradise'. Het winnende nummer is geschreven door Alec Mansion.

Aan de finale van het Eurovisiesongfestival op 21 mei nemen uiteindelijk 24 landen deel, 14 daarvan staan nu al vast. De overige tien worden geselecteerd uit de 25 landen die aan de halve finales deelnemen. Eerst zouden in totaal 40 landen deelnemen, maar Libanon trok zijn kandidatuur vorig week in. Het weigert de Israëlische deelname uit te zenden.

Behalve de winst van Sandra Kim in 1986 en de tweede plaatsen van Jean Vallée in 1978 en Urban Trad in 2003 gooide België nooit hoge ogen op het Eurovisiesongfestival. Vorig jaar strandde zangeres Xandee op een 22ste plaats op 24 deelnemers, waardoor België aan de halve finales moet deelnemen vooraleer het eventueel kans maakt op een finaleplaats.