Plannen voor Museum in Lummen op de helling

Het ziet er sterk naar uit dan er dan toch geen Museum voor Hedendaagse Kunst zal opgericht worden in kasteel "Het Hamel" van de onlangs overleden baron André de Moffarts in het Limburgse Lummen.

Belga

De Stichting Museum Moffarts, die volgens de wilsbeschikking van de baron met de uitbouw van het museum belast werd, heeft de onlangs aangestelde conservator Flor Bex en de voorzitter van het museum immers de laan uitgestuurd.

De conservator en de beheerders van de Stichting Museum Moffarts hielden in januari nog een gezamenlijke persconferentie waarop de plannen voor het Museum voor Hedendaagse Kunst werden toegelicht. Dat museum had tegen 2007 klaar moeten zijn en omvatte de renovatie van het kasteel en de oprichting van kunstpaviljoenen in het 24 hectare grote kasteelpark. Er werd gemikt op een jaarlijks bezoekersaantal van 50.000 mensen.

Flor Bex, eredirecteur van het Antwerpse Museum voor Hedendaagse Kunst (MuKA), die in november als conservator-directeur van het toekomstige Limburgse museum werd aangesteld, ervaart zijn ontslag als "totaal onverwacht" en vreest er naar eigen zeggen ook voor dat de kans dat er in Lummen nog een Museum voor Hedendaagse Kunst zal opgericht worden, bijzonder klein geworden is. "Nochtans waren de plannen niet megalomaan en legden ze geen hypotheek op het kapitaal van de Stichting", zo liet Bex dinsdag in een reactie op zijn ontslag weten.

Kort na de bekendmaking van de plannen voor de oprichting van een Museum voor Hedendaagse Kunst liet de provincie Limburg bij monde van gedeputeerde van cultuur Jos Claessens (VLD) weten dat het wilde participeren in het toekomstige museum.

Volgens Claessens bood het museum immers heel wat mogelijkheden voor de uitbouw van een cultuur-toeristisch project van hoog niveau, waarmee Limburg zijn plaats in het landschap van de hedendaagse kunst in Vlaanderen kon opeisen. Er werd ook gestreefd naar een samenwerkingsverband met bestaande Limburgse musea zoals het Kunstencentrum Z33 en het Museum Stellingwerf-Waerdenhoff in Hasselt.