Al 70 Limburgse koppels trouwen op magische 20-05-2005

“Ja, ik wil.” Maar liefst zeventig Limburgse trouwkoppels zullen die woorden uitspreken op 20 mei, een datum met een bijzondere cijfercombinatie. De datum 20-05-2005 is zeer populair, blijkt uit een rondvraag bij 44 Limburgse gemeenten. Op een normale trouwdag stappen zo’n dertig koppels in het huwelijksbootje. Met nog twee maanden te gaan zijn er dat op 20 mei al meer dan het dubbele.

kdejager

BR> “Het geheim?” herhaalt Jim Biesmans de vraag. “Het is makkelijk te onthouden. Zo’n datum vergeet je voor de rest van je leven niet meer.” Jim Biesmans trouwt op 20/05/2005 met Ilse Peusens. “En we zijn blijkbaar niet alleen.”

“We zitten nu al aan dertien trouwpartijen”, zegt de Hasseltse schepen van de burgerlijke stand Brigitte Smets. “Het lijkt wel een rage om op 20 mei te trouwen. Uitzonderlijk.”

In totaal stapt een zeventigtal koppels in heel Limburg op die dag in het huwelijksbootje. Hasselt is koploper in Limburg met dertien huwelijken. Maar ook in onder andere Beringen (5), Diepenbeek (3), Heusden-Zolder (3) en Lommel (3) groeit het aantal aanzienlijk.

Kinepolis

En waarom trouwen koppels op 20 mei? “Ik was op zoek naar een speciale datum”, licht Jim Biesmans zijn keuze toe.“Ik heb in m’n gsm een kalender geraadpleegd en 20/05/2005 vond ik wel iets hebben. Dat viel ook nog eens op een vrijdag... ideaal. Mijn vrouw Ilse was ook meteen akkoord. Toevallig trouwt een bevriend koppel ook op die dag, maar wel in een andere gemeente.”

“Of we nog gekke ideeën hebben? Wel, ik ben zelf bakker,dus ik ga mijn eigen huwelijkstaart maken. Al mag ik daar nog niet veel over zeggen. En voor onze trouwfoto’s gaan we in Kinepolis tussen de cinefielen in de rij staan om te poseren. Dat is eens wat anders dan die typische trouwfoto’s, hé.”