Ex-Sabéniens hebben volledige saldo ontvangen

Het ontslagen personeel van Sabena heeft gisteren/maandag nagenoeg het volledige saldo uitbetaald gekregen dat zij nog tegoed hadden sinds het faillissement. Dat bevestigt curator Christian Van Buggenhout aan Belga. Het gaat om een deel van de loonachterstallen en opzegvergoedingen voor meer dan 8.000 ex-Sabéniens, goed voor een som van 45 à 50 miljoen euro.

Belga

"Enkel het vakantiegeld van 2001 moet nog gestort worden. Dat zal voor eind dit jaar zijn", aldus de curator. Hij is tevreden over het feit dat hij erin geslaagd is het volledige passief aan het personeel te kunnen toekennen. "Bij het faillissement durfden de vakbonden dat niet hopen. Bovendien hebben we heel wat mensen aan de slag kunnen houden bij SN Brussels Airlines", aldus Van Buggenhout. De curatele van Sabena beheert momenteel voor ongeveer 330 miljoen euro aan de actiefzijde, tegenover 2 miljard euro passief. "Het gaat dan om de schulden van RSZ, de leasingmaatschappijen, BTW, enz..", legt Van Buggenhout uit.

Luchtvaartmaatschappij Sabena ging begin november 2001 failliet. De afwikkeling van het faillissement zou nog enkele jaren kunnen duren. Zo onderhandelt de curatele momenteel druk over de overname van onderhoudsdochter Sabena Technics, en over de Sabena-hotels. Daarnaast zijn er ook nog de rechtszaken in België en Zwitserland.